Bruisend en inspirerend

Ontdek Leiden

De binnenstad van Leiden is bruisend en een enorme bron van inspiratie. Wij motiveren onze gasten om onze stad te ontdekken en de omgeving in te ademen. Een geïnspireerd mens is een krachtig mens.

Restaurants
Musea en attracties

Ontdek Leiden

Ontdek de stad en adem de omgeving in.

Kunst en historie: museum De Lakenhal.

Museum De Lakenhal inspireert, verbindt en vernieuwt. In het museum, diens naam ons herinnert aan de lakenindustrie in Leiden, staan bekende en onbekende meesters in de spotlights, waaronder Lucas van Leyden, Rembrandt en meer van zijn tijdgenoten.

Naast beeldende kunst komt ook de kunstnijverheid aan bod en is er aandacht voor de roemruchte geschiedenis van Leiden. Met een collectie van pronkstukken en tijdelijke tentoonstellingen is een bezoek aan de Lakenhal een verrijking van uw bezoek aan Leiden. Kijk voor een bezoek vooral op de website want het museum heeft geregeld ludieke acties zoals een gratis museumbezoek, workshops of "Lakenhal laat" waarbij u elke tweede vrijdag van de maand "tussen werk en de kroeg" naar Museum De Lakenhal kunt voor een flinke dosis inspiratie en kennis. 

Kunst en historie: museum De Lakenhal.

Ervaar de groene wereld van de Hortus.

De Hortus botanicus is de oudste botanische tuin van Nederland, behorend bij de Universiteit van Leiden. En als u het ons vraagt ook de mooiste botanische tuin van Nederland. In 1590 is de tuin opgericht om er bijzondere planten te stekken en te kweken en om onderzoek hiernaar te verrichten. Maar de tuin werd ook meteen opgesteld voor publiek, wat erg bijzonder was in de zestiende en zeventiende eeuw. 

De tuin vormt tegenwoordig het groene hart van de stad met veel bijzondere en zeer oude planten, waaronder een uitzonderlijke collectie uit Japan en China. Carolus Clusius kweekte hier de eerste grote tulpencollectie van Europa. Onderzoekers en nieuwsgierige bezoekers komen hier jaarlijks om de bijzondere collectie te aanschouwen en te onderzoeken. De Hortus is ook de plek voor een rustige wandeling of een kleine pauze in het groen. 

Ervaar de groene wereld van de Hortus.

Reizen door de tijd in het Rijksmuseum van Oudheden.

Er is van alles te beleven in het Rijksmuseum van Oudheden. Hét archeologisch museum over het oude Egypte en Nabije Oosten, de Klassieke wereld en Nederland in de prehistorie en de Romeinse tijd. Godin Nehalennia, Toetanchamon en de held uit de Trojaanse oorlog Achilles, u ontmoet ze in dit museum. 

Met een vaste collectie aan topstukken en tijdelijke tentoonstellingen die aandacht van over heel de wereld trekken, reist u terug in de tijd naar de wereld van oude beschavingen. Het pand zelf, een monumentaal herenhuis aan het Rapenburg, is ook zeer de moeite waard. 

 

Reizen door de tijd in het Rijksmuseum van Oudheden.

Wandelen in de wereld van Rembrandt.

De grachten, de molens en de bruggetjes, Leiden is schilderachtig mooi. Het is dan misschien ook geen verrassing dat juist hier Rembrandt van Rijn het licht zag en begon met schilderen.

In de binnenstad vindt u nog steeds plekken terug die een belangrijke rol hebben gespeeld in zijn vroege leven en carrière, zoals zijn geboorteplek, het atelier van zijn leermeester Jacob van Swanenburg en de Latijnse school waar hij als jonge gegoede jongen naartoe ging. 

De gemeente Leiden en het VVV biedt een “unieke wandeling in de voetsporen van de beroemdste grootmeester uit de Gouden Eeuw die alle historische Rembrandtlocaties met elkaar verbindt". De Rembrandt Route is verkrijgbaar bij de VVV Leiden of via de webshop

Meer informatie over de Rembrandtroute vindt u op https://www.visitleiden.nl/nl/cultuur/stadswandelingen/rembrandt-route of via het VVV-kantoor. 

De universiteit en het studentenleven.

De oudste universiteit van Nederland, opgericht in 1575 door Willem van Oranje, bracht 16 Nobelprijswinnaars voort. Ook onze koning Willem-Alexander bracht zijn studentenjaren door aan het Rapenburg. Nog altijd bepaalt de universiteit een deel van de identiteit van de stad en maakt die Leiden tot een bruisende studentenstad met veel eet-en drinkgelegenheden. Van een simpele “studentenhap” tot aan uitgebreid dineren. Alles is mogelijk. 

Wandelend door de binnenstad kunt u de studentenhuizen herkennen aan de vele fietsen voor de deur en de studenten die in de bankjes voor de grachtenpanden zitten zodra het weer het toelaat. In examentijd drommen de studenten samen rondom het plein voor de universiteitsbibliotheek of zoeken ze een plekje in de zon in de Hortus Botanicus. Bekijk tijdens een wandeling zeker het Rapenburg, het Academiegebouw, de hortus, de sociëteit van Minerva, de Witte Singel en museum Boerhaave om een beeld te krijgen van het studentenleven en de wereld van de wetenschap.

De universiteit en het studentenleven.